Nieuwsbrief Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid

Jaargang 4, Editie 3, 18 december 2019

• Nieuws
› Save the date: Symposium Kennisplatform 11 juni 2020
› Afrikaanse Varkenspest en gezondheidseffecten
› Ondersteuning in de regio
• Eerder verschenen op de website
› Rapport Commissie Geurhinder Veehouderij
› Antwoord op aanvullende vragen VGO 3
› Nieuwe folder over het werk van het Kennisplatform
• Overige nieuws van de partners
› Kennisagenda Klimaatverandering en Gezondheid
› Staat van Zoönosen 2018
 

Nieuws

Save the date: Symposium Kennisplatform 11 juni 2020

 

Op donderdag 11 juni 2020 organiseert het Kennisplatform het volgende Symposium. Reserveer deze datum in uw agenda.

 
Ga naar het nieuwsbericht
 

Afrikaanse Varkenspest en gezondheidseffecten

 

Met enige regelmaat komen er berichten in de media voorbij over Afrikaanse varkenspest (AVP). Varkenspest is een virusziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen. De ziekte is zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor varkens. Het virus zelf is ongevaarlijk voor mensen, het is geen zoönose.

 
Ga naar het nieuwsbericht
 

Ondersteuning in de regio

 

Dit jaar heeft het Kennisplatform regelmatig ondersteuning aan provincies geleverd met kennis over geitenhouderij en gezondheid. Lees meer hierover in het nieuwsbericht. 

 
Ga naar het nieuwsbericht
 

Eerder verschenen op de website

Rapport Commissie Geurhinder Veehouderij

 

De Commissie geurhinder veehouderijen heeft in april 2019 een adviesrapport gepubliceerd waarin zij stelt dat geuroverlast veel impact op het dagelijks leven van mensen heeft. Het vertrouwen tussen betrokkenen onderling en vertrouwen in de overheid en politiek is vaak ver te zoeken. Dit vraagt om structurele maatregelen en politieke keuzes om de balans te herstellen.

 

 
Ga naar de nieuwsbericht
 

Antwoord op aanvullende vragen VGO 3

geit
 

Het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid ontving van de GGD Gelderland-Zuid aanvullende vragen over het eerste deelonderzoek van VGO3. Onder andere de vraag of het zinvol is om gezondheidsonderzoek uit te voeren rond één enkel geitenhouderij. De antwoorden daarop zijn een aanvulling op de eerder gepubliceerde Q&A VGO 3

 
Ga naar O&A VGO 3
 

Nieuwe folder over het werk van het Kennisplatform

 

Wilt u meehelpen om het Kennisplatform meer bekendheid te geven onder uw collega’s? U kunt de folder van het Kennisplatform in verschillende formaten downloaden en doorsturen.

 
Ga naar de folder
 

Overige nieuws van de partners

Kennisagenda Klimaatverandering en Gezondheid

Niet eerder was er zo’n compleet overzicht van hoe klimaatverandering onze gezondheid beïnvloedt. De kennisagenda toont de invloed op hittestress, allergieën, infectieziekten, voedselgebonden ziekten, luchtkwaliteit en UV-straling. Het gaat niet alleen over de gezondheidseffecten van klimaatverandering, maar ook over kennis rond klimaatmaatregelen om CO2 uitstoot te reduceren (=mitigatie) en klimaatmaatregelen om Nederland aan te passen aan de effecten van klimaatverandering (=adaptatie). In opdracht van ZonMw hebben RIVM, Universiteit Maastricht en Wageningen University & Research deze kennisagenda ontwikkeld, waarin ook enkele kennisvragen rond veehouderij zijn geformuleerd. 

Ga naar nieuwsbericht
 
 

Op 17 oktober 2019 is Myrna de Rooij gepromoveerd op het onderzoek: Veehouderij-gerelateerde microbiële luchtverontreiniging: blootstelling op het woonadres en gezondheidseffecten. Dit onderzoek is onderdeel van VGO3.

 

 
Ga naar proefschrift
 

Staat van Zoönosen 2018

In december 2019 kwam het RIVM met het jaarlijkse overzicht van de zoönosen die voor Nederland van belang zijn en welke ontwikkelingen daarin te zien zijn. Het gaat om de zoönosen die onder andere vanwege hun besmettelijkheid moeten worden gemeld bij de GGD (voor mensen) of de NVWA (voor dieren). Evenals in vorige jaren waren er in 2018 geen opmerkelijke veranderingen te zien in de mate waarin zoönosen voorkomen in Nederland. Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van de meldingen in 2018, waaronder die voor Q-koorts. Het geeft een goede inkijk in hoe de signaleringsstructuur in praktijk werkt.

Dit jaar is er ook een themahoofdstuk over preventie van zoönosen, met de nadruk op de productieketen van dierlijk voedsel. Het hoofdstuk geeft onder andere een globaal overzicht van maatregelen in Nederland om zoönosen bij mensen te voorkomen.

 

Ga naar rapport

Wij wensen u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Nieuwsbrief blijven ontvangen?

Dan hoeft u niets te doen.

Liever niet meer ontvangen, dan kunt u zich onderaan afmelden