Nieuwsbrief Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid

Jaargang 7, Editie 2, 21 september 2022

Symposium over Circulaire Landbouw en Gezondheid

Datum en tijd: Vrijdag 14 oktober 2022, 10:00-16:00 uur
Locatie: Huis der Provincie Gelderland (Markt 11, Arnhem)

Meer weten en meepraten over circulaire landbouw in relatie tot veehouderij en gezondheid? Kom dan naar het symposium van het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid in Arnhem op vrijdag 14 oktober. In de grote uitdagingen die er zijn, zoomen we in op circulaire landbouw en de rol van veehouderij daarin, gericht op de gezondheid van mensen.
Tijdens lezingen en workshops gaan experts en ervaringsdeskundigen in op wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken over circulaire landbouw in relatie tot veehouderij en de humane gezondheid. Tussen de verschillende programmaonderdelen is er genoeg tijd om elkaar te ontmoeten, te netwerken en ervaringen uit te wisselen.  

Dit wordt een dag voor professionals van gemeenten, provincies, agrarisch bedrijfsleven, omgevingsdiensten, GGD-en, en kennisinstellingen. Ook bestuurders en burgervertegenwoordigers met interesse in het onderwerp zijn van harte uitgenodigd.
Meer informatie en aanmelding
 

Nieuw kennisbericht: Rundveehouderijen

Het Kennisplatform heeft een nieuw onderwerp opgenomen op de website: Rundveehouderijen. Bij dit onderwerp komen aspecten kijken, zoals zoönosen, antibioticaresistentie en geur, die invloed kunnen hebben op de gezondheid van veehouders, omwonenden en bezoekers. In het nieuwe kennisbericht geeft het Kennisplatform informatie en antwoorden op vragen over de verschillende aspecten van de rundveehouderijen, onderverdeeld in melkveestallen en vleeskalverhouderijen. 
Lees meer
 

Uitbreiding onderwerp & nieuw kennisbericht: Ammoniak en fijnstof

Het nieuwe kennisbericht Ammoniak en fijnstof gaat in op secundair fijnstof afkomstig van de veehouderij.
Secundair fijnstof bestaat voornamelijk uit ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat dat wordt gevormd uit ammoniak, zwaveldioxide en stikstofoxiden.
Ammoniak komt vooral uit de veehouderij, zwaveldioxide vooral uit de industrie en stikstofoxiden vooral uit het verkeer.
Net als primair fijnstof kan ook secundair fijnstof effect hebben op de longfunctie. Volgens de Gezondheidsraad is het meest effectieve om de uitstoot van ammoniak uit de land- en tuinbouw te verminderen. De webinar in 2020 over Ammoniak en fijnstof stond aan de basis van dit kennisbericht.
Lees meer
 

Nieuwsbrief blijven ontvangen?
Dan hoeft u niets te doen.
Liever niet meer ontvangen, dan kunt u zich onderaan afmelden