Q-koorts wordt veroorzaakt door de Coxiella burnetii bacterie. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van lucht waar deze bacterie in zit. Maar ook besmette dieren kunnen deze bacterie overdragen op mensen, dan spreken we over een zoönose. Ten tijde van de Q-koorts-uitbraak in 2007-2011 waren het vooral besmette melkgeiten en -schapen die Q-koorts overdroegen aan mensen. Op dit moment is het onwaarschijnlijk dat een omwonende in Nederland Q-koorts vanuit een melkgeitenbedrijf oploopt. De dieren worden namelijk gevaccineerd.

Geitenhouderijen: Q-koorts

De Q-koorts uitbraak in de periode 2007-2011 heeft in Noord-Brabant ernstige gevolgen gehad. Dit heeft bijgedragen aan de zorgen van omwonenden van geitenhouderijen over hun gezondheid. Naar aanleiding van de Q-koorts uitbraak zijn maatregelen getroffen. Sinds 2016 zijn er in Nederland geen geitenbedrijven door de NVWA Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) als besmet met Q-koorts aangemerkt. Wel is er voor enkele bedrijven de verdenking van een Q-koortsbesmetting geweest. 

Het is belangrijk die twee situaties uit elkaar te houden: de situatie zoals die tijdens de Q-koorts uitbraak in 2007-2011 was en de situatie zoals die nu is. Omdat de Q-koorts bacterie in de leefomgeving aanwezig is zullen besmettingen blijven voorkomen. Het gaat over de periode 2015-2019 om gemiddeld 20 geregistreerde gevallen per jaar. Maar de grote uitbraak vanuit de geiten is voorbij.
 

Direct naar: